Aquesta setmana, l’alumnat de diverses aules ha realitzat accions per evitar pèrdues alimentàries en dues finques del municipi. Es tracta d’un servei a la comunitat fruit de la sinergia de diferents projectes de quatre entitats de l’Illa (Fons Menorquí de Cooperació, Associació Leader illa de Menorca, Justícia Alimentària i Agència Menorca Reserva de Biosfera).

 

La nostra escola és un dels deu centres educatius que formen part de la Xarxa de Centres Cooperants del Fons Menorquí de Cooperació, a través del qual rebem suport tècnic per desenvolupar un projecte d’Aprenentatge Servei que des de fa tres anys se centra en la Sobirania Alimentària i el Dret a l’Alimentació. En aquest sentit, el nostre alumnat visita cada dimecres el mercat agroalimentari del poble per comprar (en col·laboració de l’Ampa del centre) fruita Fora de Sèrie de S’Hort de Son Trémol. Aquesta setmana, l’alumnat de 4 i 5 anys d’edat també ha realitzat una espigolada de romanescus a la finca s’Engolidor de Fresc i Bo; contribuint així a evitar o reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments que es donen al municipi.

 

Les famílies pageses d’ambdues finques també col·laboren actualment amb el projecte Lluita contra el Malbaratament Alimentari de l’Associació Leader Menorca, a través del qual es recopilen setmanalment dades de pèrdues alimentàries provinents de diverses finques de Menorca. En el marc del projecte, també es promouen accions per prevenir pèrdues d’aliments evitables, com les produïdes per l’excedent alimentari puntual o la imposició sobre els aliments d’estàndards de qualitat que dificulten la seva comercialització.

 

Les accions d’aprofitament alimentari d’aquesta setmana s’han acabat de complementar amb la Campanya Producte Fora de Sèrie de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera  que, en col·laboració amb Justícia Alimentària, s’ha posat a disposició de l’escola l’exposició sobre malbaratament alimentari; i a través dels productors, s’han repartit Bosses Fora de Sèrie reutilitzables dins les quals hi heu pogut trobar fruita i verdura encara aprofitable que d’altra manera s’hagués perdut al camp contribuint a la generació d’un major volum de malbaratament alimentari.

 

En la realització d’aquests aprenentatges i serveis ens acompanya na Noemí Garcia, que a més de ser mare d’alumnes de l’escola, és la tècnica dels diversos projectes esmentats.

 

Vos deixam a continuació algunes propostes per preparar el romanescu:

 

  • Bullit i trempat amb oli d’oliva verge
  • Al forn, amb orenga i gratinat amb formatge de Menorca
  • En crema, amb un poc de patata i romaní
  • Saltejat amb allet i amb ou poxé
  • En forma de pastís o de quiche
  • En raoles (croquetes estofades)
  • Cru, juntament amb coliflor, remolatxa i/o pastanaga –tot ben ratllat amb mandolina- i amanit.

 

Com el preparareu? Compartiu-nos la vostra recepta!

Bon profit i bon cap de setmana!

.

     

 

   

                                                                       

Ens fa molta il·lusió presentar-vos la primera revista en línia de la nostra escola, un projecte que es cou dins el nou Ambient de comunicació.

De moment ha sortit publicat l'expemplar nombre 1, corresponent al primer trimestre del curs 2019-2020. Esperam que us agradi.

 

Subcategories